Aug 7, 2012

Berpuasa Di 106-A Kg.Seri Pantai Mersing

Bismillahirahmanirahim....

Alhamdullilah dapat gak aku berpuasa kat kampung tahun ni. 3 hari pun jadiklah. Best tak terkata, rasa nak je berpuasa sebulan kat kampung. Lauk pauk xdelah havoc sangat tapi mood ngan suasana tu yang best n damai. hari pertama mak masak lauk singgang ikan cermin, ikan bakar, sayur bayam ngan tepung bungkus. Best gile, tapi aku x sempatpun tolong mak ngan ayah masak coz aku xlarat gile. Sampai je rumah kol 1.30p.m pas zuhur aku collapse "membuta".Sedar-sedar mak kejut dah asar. Kuih pun dah siap. Tepung bungkus tu dalamnya macam kuih koci (tepung pulut inti kelapa gula merah) kat luar dia lak dilapis dengan bubur sumsum tapi bezanya lebih manis. So nak buat kuih ni ada 3 peringkat ah. Mula-mula buat lapisan luar caranya macam wat bubur sum-sum. Lepastu baru buat lapisan dlm yang macam kuih kochi tu. Pastu together2 kukus. Barulah siap n boleh dimakan...tapi lepas berbuka lah kan. 

Hari kedua ikut ayah pi pasar basah pagi. Best gile banyak sungguh ikan segar2 n macam2 lak tu rambang mata gue. Last2 beli ikan asuh ngan kekachi (nak bwk balik Nilai), kupang ngan ketam. Geram je aku tengok ikan ketarap tu, bukan ape x pernah makan. Ayah kata kalo bakar sedap giler. Nak beli besar gaban lak tu. Nak makannya 3 orang jer, jadi terpaksalah juga aku kawal nafsu aku ni heheh. Kat bawah ni aku ade letak gambar2 ikan yang cun2 aku google je imej ikan2 ni.
Nilah ikan ketarap @ bayan:warna biru menakutkan tapi mesti sodap ni!
Ni pulak ikan kekachi@kachi; ni kalau masak asam pedas @ kari pasti menjilat pinggan ni
Si cantik manis ni malay namenya Asuh @ tambak; Masak Asam pedas or bakar memang ngetop 
Kalau nak dibandingkan kesedopan ikan-ikan ni 10x ganda lagi sodap compered tu ikan siakap and 20x lagi sodap dari ikan bawal. Masak 3 rasa ke, masam manis ke, stim ke semua boleh bagi ikan kachi or asuh ni. Hahah tu pasal ah kalo balik kampung ikan siakap tu aku tgk sebelah mato jer heheh. 

Pagi tu tolong ayah cabut ubi kayu. Boleh tahan ah penatnya, dah lama tak mencabut ubi ni. petang lak aktiviti menggondolkan sayur2 yang ada kat laman rumah. Pucuk ubi, limau sambal, lada padi, daun pisang (ni nak wat lepat ke bakar ikan ke nanti).Kira kalo balik nilai x sah kalo x penuh bonet kete ngan sayur2 dan ikan hehehe. Biasalah kat Nilai ni susah nak jumpa ikan laut.Kalo ikan keli ke puyu ke banyak ah.  Menu hari kedua masak (lauk lemak labu bersama kupang,labu dan kacang panjang), pucuk ubi dgn sambal asam. ikan bakar lolong, ketam rebus ngan kuih ubi goreng berlado. Hahaha aku cuba buat kek lapis coklat cheese kukus tapi jadi cam puding lak. Tapi ayah suka coz cam lembik2 (almaklumlah pakai gigi pelasu).Hari ketiga tak berbuka kat kampung pun, huhu coz dah balik ke Nilai pagi tu.
Memang terbaek ah hasilnya!!!!            
Moral of the story: Kalo makan makanan feveret kita ni kenalah selalu beringat, jangan dok tibai banyak sangat. haa la ni balik Nilai dah gatal2 area bibir aku ni coz byk sgt makan seafood. Padan dengan muka eden huhuh......

No comments: