Sep 25, 2012

Aduhai Botok-botok

Bismillahirahmanirahim..............

Haaa nama subject pun dah cam suspicious kan. Botok-botok ni bukan cam "BOTOX" yer, ianya adalh sejenis juadah yang unik dan jarang dibuat orang. Makanan ni popular di johor, kebiasaanya belah-belah batu pahat (yang banyak orang jawa). So mak akulah yang ngajar makan juadah ni. Masa aku kecik (xdelah kecik sangat dalam belasan tahunlah) aku tak gemar benor dengan juadah ni. Apo kobondalah lah yang mak aku masak ni, sana sini daun, selak-selak daun, selak lagi daun, dalam hijau luar hijau" poneng kepala aku dengan klorofil yang berlebih-lebihan ni. 

Tapi itu dulu, sekarang tekak pun dah lari adjustmentnya. Malas nak membebel panjang pasal anak tekak aku ni. Resipinyer giler punyer ringkas tapi yang payah tu nak mendapatkan ramuannya. Sebab terdiri dari pucuk-pucuk pahit yang hanya ada dibelakang semak samun kat kawasan kampung. Dekat pasar x pernh pulak aku jumpa pucuk2ni. So inilah resipi mak aku (mak kata sebar-sebarkan) sebab resipi tak bawak ke kubur. Resipi juga ibarat ilmu kalo x di sebarkan, x mendatangkan apa-apa faedah atau kerugian. Tapi jika di  sebarkan, banyak manfaat yang mendatang.

A) Ramuan Sambal:

1) Rempah kari
2) Rempah kurma 
 * sangai 1,2 sampai bau semerbak (jangan hangit lak)
3) Cili kisar (dah include bawang kecik, halia, lengkuas, bawang putih)
4) Serai, bunga kantan,daun kesum (hiris)
5) Kerisik
6) Asam jawa
7) Gula, garam

Caranya: Gaul semua kasi rata, lepas tu rase guna lidah masing-masing. Modified ah sampai rase boleh diterima tekak.


Gemalai sungguh tangan mak gaul rempah-rempah di atas, kalo aku mesti ganazzz semacam

B) Pucuk-pucuk (guna pucuk2 muda ye):

1)Daun pisang - untuk membungkus je yer.(jangan lak pi makan nanti)
2)Pucuk ubi
3)Pucuk bebuas
4)Pucuk kadok
5)Pucuk betik
6)Pucuk mengkudu
7)Pucuk puding semangkok (ni name dia bukan sukat guna mangkuk)
8) Bunga kantan, kesum, serai, daun kunyit (ikut suka)

Ni herba-herba yang akan mengharumkan juadah ini;Daun kesum, bunga kantan, serai, daun kunyit
Susun daun mengkudu yang paling bawah, pucuk ubi, pucuk kaduk etc

C) Ikan
Boleh lah gune ikan ape2. Selalunya orang guna kembung pelaling, tenggiri or selar papan. Nak sodap pakai ah ikan besar sikit. Kalo ikan isi putih rasanya x berapa nak best.

Cara bungkusan: Lapiskan silang berganti antara pucuk-pucuk ngan sambal tadi, manakala yang ikan tu leh lah letak kat tengah-tengah. Pastu lepas bungkus ngan daun pisang boleh lah pi kukus
Letakkan ikan atas daun-daun tadi lepas tu letak sambal

Bentuk bungkusan buatlah macam mana pun janji tak bocor
Sedia untuk dikukus, lagi lama lagi lembut ah pucuk-pucuk tu lagi sodap  nak nyekik
Kesimpulannya juadah "botok-botok" ni sangat bermanfaat sebab kaya dengan kandungan serat yang tinggi dan protein (dari ikan). Tak mustahil juga daripada herba-herba itu mesti ada agent2 anti-oxidant semula jadi dan enzyme semulajadi. yang sememangnya tidak mempunyai kesan sampingan. Jadi buat orag yang sangat mementingkan kecantikan dalaman dan luaran cuba-cubalah resipi ini. Tak perlulah nak cucuk "botox".

Definition of Botox - "Botulinum toxin is a protein and neurotoxin produced by the bacterium Clostridium botulinum".  Popularly known by one of its trade names, Botox, it is used for various cosmetic and medical procedures. Botulinum can be absorbed from eyes, mucous membranes, respiratory tract or non-intact skin. Botulinum toxin type A has become widespread with many celebrities viewing it as less intrusive and/or artificial than other types of plastic surgery.  Two major areas of side effects: paralysis of the wrong muscle group and allergic reaction. (Source - Wikipedia).


Dah namanya artis penampilan semua nak tip top walaupun usia dah merangkak senja. Kekadang terpikir gak kenapa nak takut muka berkedut-kedut tua tapi tak takut pulak mati. Kalau takut mati lagi berfaedah pasal boleh bawak-bawak bertaubat. Tapi kalau lebih kan takut kepada kekedutan, cucuk tang sini cucuk tang situ, bengkak sana sini, pastu gatai lagi, duit beribu riban melayang akhirnya tua jugak. Akhirnya ke tanah jua, akhirnya dimakan ulat juga.... jadi apo ko paedahnya ya...


1 comment:

Unknown said...

mak aii sodap neh..aku penah makan pakcik aku beli kat bangi bulan pose..